Multifocale lenzen

Armen te kort?

Moet u de laatste tijd ook steeds vaker met uw armen scherpstellen om de kleine lettertjes te lezen? Of worden uw armen zelfs stilaan te kort om in alle omstandigheden alles nog goed te kunnen lezen? Vooral als er te weinig licht is, bijvoorbeeld om een menu te lezen in een restaurant? Dan hebt u – net zoals iedereen die de veertig-vijftig gepasseerd is – last van ‘presbyopie’ of ouderdomsverziendheid. Bij het verouderen wordt de lens in onze ogen namelijk minder elastisch, zodat het – vooral in minder goede lichtomstandigheden – moeilijker wordt om dichtbij scherp te zien.

Sterke evolutie

De meest voor de hand liggende oplossingen voor presbyopie zijn natuurlijk een leesbril of een multifocale bril. Maar als u geen bril wilt dragen, kunt u ook kiezen voor multifocale contactlenzen of leeslenzen. Dit lenstype bestaat al enkele decennia, maar is de laatste jaren heel sterk geëvolueerd. Zo zijn multifocale lenzen tegenwoordig zowel in zachte als in harde uitvoering verkrijgbaar en heeft het bifocale ontwerp (met om en om geplaatste ringen met sterkte voor dichtbij en veraf) grotendeels plaats gemaakt voor een zogeheten varifocaal of progressief design (met geleidelijk toenemende sterkte van de rand naar het midden van de lens of omgekeerd).

Geleidelijke overgang

Een moderne multifocale contactlens heeft drie in elkaar overlopende zones met telkens een verschillende sterkte: voor dichtbij, veraf en tussenin. De rand van de lens is bedoeld voor ver zicht en het middelste deel voor dichtbij, of net andersom. Het oog ontvangt tegelijk beelden voor verschillende afstanden, maar de hersenen zijn in staat om selectief het juiste beeld te selecteren, zodat u de beelden van alle afstanden gelijktijdig scherp ziet. Dit wordt simultaan zicht genoemd. De geleidelijke overgang tussen de verschillende sterkten in de lens zorgt voor een ononderbroken helder zicht op alle afstanden.

Rondom scherp

Het grote voordeel van multifocale contactlenzen ten opzichte van een multifocale bril is dat de lenzen altijd de bewegingen van uw ogen volgen. Daardoor kunt u altijd het hele gezichtsveld gebruiken en kijkt u door meerdere sterktes tegelijk. Bijgevolg hoeft u uw hoofd niet meer te bewegen om op verschillende afstanden scherp te zien. Concreet hoeft u dus niet naar beneden te kijken om te lezen, maar bovendien kunt u nu ook naar boven scherp stellen, bijvoorbeeld om de prijzen van producten op het bovenste schap in de supermarkt lezen. Ook bij het autorijden of sporten blijft u in alle richtingen scherp zien.

Maatwerk

Scherp zien op alle afstanden en in alle richtingen, met één set contactlenzen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wie nooit eerder multifocale contactlenzen heeft gedragen, zal daar misschien wel eerst aan moeten wennen. Maar zodra de gewenningsperiode voorbij is, ervaart u al snel de enorme voordelen. Misschien nog meer dan bij andere contactlenzen is het evenwel heel belangrijk dat multifocale lenzen aangepast worden aan uw specifieke behoeften. De contactlensspecialisten van Optiek Dominiek brengen die in kaart aan de hand van een beproefd stappenplan en zorgen ervoor dat uw multifocale contactlenzen perfect op uw maat gesneden zijn.