Multifocale lenzen

Armen te kort?

Moet u de laatste tijd ook steeds vaker met uw armen scherpstellen om de kleine lettertjes te lezen? Of worden uw armen zelfs stilaan te kort om in alle omstandigheden alles nog goed te kunnen lezen? Vooral als er te weinig licht is, bijvoorbeeld om een menu te lezen in een restaurant? Dan hebt u – net zoals iedereen die de veertig-vijftig gepasseerd is – last van ‘presbyopie’ of ouderdomsverziendheid. Bij het verouderen wordt de lens in onze ogen namelijk minder elastisch, zodat het – vooral in minder goede lichtomstandigheden – moeilijker wordt om dichtbij scherp te zien.

Sterke evolutie

De meest voor de hand liggende oplossingen voor presbyopie zijn natuurlijk een leesbril of een multifocale bril. Maar als u geen bril wilt dragen, kunt u ook kiezen voor multifocale contactlenzen of leeslenzen. Dit lenstype bestaat al enkele decennia, maar is de laatste jaren heel sterk geëvolueerd. Zo zijn multifocale lenzen tegenwoordig zowel in zachte als in harde uitvoering verkrijgbaar en heeft het bifocale ontwerp (met om en om geplaatste ringen met sterkte voor dichtbij en veraf) grotendeels plaats gemaakt voor een zogeheten varifocaal of progressief design (met geleidelijk toenemende sterkte van de rand naar het midden van de lens of omgekeerd).

Geleidelijke overgang

Een moderne multifocale contactlens heeft drie in elkaar overlopende zones met telkens een verschillende sterkte: voor dichtbij, veraf en tussenin. De rand van de lens is bedoeld voor ver zicht en het middelste deel voor dichtbij, of net andersom. Het oog ontvangt tegelijk beelden voor verschillende afstanden, maar de hersenen zijn in staat om selectief het juiste beeld te selecteren, zodat u de beelden van alle afstanden gelijktijdig scherp ziet. Dit wordt simultaan zicht genoemd. De geleidelijke overgang tussen de verschillende sterkten in de lens zorgt voor een ononderbroken helder zicht op alle afstanden.

Rondom scherp

Het grote voordeel van multifocale contactlenzen ten opzichte van een multifocale bril is dat de lenzen altijd de bewegingen van uw ogen volgen. Daardoor kunt u altijd het hele gezichtsveld gebruiken en kijkt u door meerdere sterktes tegelijk. Bijgevolg hoeft u uw hoofd niet meer te bewegen om op verschillende afstanden scherp te zien. Concreet hoeft u dus niet naar beneden te kijken om te lezen, maar bovendien kunt u nu ook naar boven scherp stellen, bijvoorbeeld om de prijzen van producten op het bovenste schap in de supermarkt lezen. Ook bij het autorijden of sporten blijft u in alle richtingen scherp zien.

Voor ieder oog een lens

Hebt u al verschillende multifocale lenzen geprobeerd en beviel het zicht en/of het comfort u niet? Dan hebben wij daar misschien wel een oplossing voor. Met behulp van onze topograaf kunnen wij uw oog volledig in kaart brengen. Zo kunnen wij al zien of we te maken hebben met een 'standaard' of een 'buiten-standaard' oog. Op basis van deze meting kunnen wij dan, volledig op maat van uw oog, contactlenzen maken. Dat kan zowel voor zachte maandlenzen als voor harde lenzen. Last van astigmatische (cilinders) of een extreem hoge sterkte en een leesbrilletje nodig? Ook dat is geen probleem voor onze maatwerklenzen.De contactlensspecialisten van optiek Dominiek zijn gedreven multifocale lensaanpassers en weten als geen ander hoe ze mulitfocale lenzen op maat van uw oog kunnen maken.